Ce este mai bine să plantezi lângă ardei gras într-o seră și câmp deschis

Chiar și într-un mic teren de grădină, puteți crește o recoltă variată de legume și fructe dacă toate culturile sunt așezate corect. Cartierul corect de plante poate ajuta atât în ​​atingerea obiectivului, cât și îngreunarea. Să vedem ce poți planta lângă ardei copți.

Cultura cu caracter

Este o plantă iubitoare de căldură și capricioasă. Realizările de reproducere modernă fac posibilă cultivarea acesteia în Urale și Siberia în câmp deschis, dar mai des în aceste regiuni, ardeii dulci sunt plantați într-o seră.

Solul pentru cultivarea ardeilor ar trebui să fie liber și fertil și să păstreze umiditatea bine. Pansamentul de top se efectuează de șase ori pe sezon cu îngrășăminte organice și minerale. Udarea frecventă, dar fără apă stagnantă, permite buclelor să se formeze corect.

Semănatul răsadurilor în cutii este cel mai adesea necesar, deoarece sezonul de creștere este lung. După debutul unei perioade calde, răsadurile sunt plantate în grădină. Dacă gerul este încă posibil, este acoperit cu o peliculă sau material special nețesut. Chiar și în timpul verii, este posibil să nu fie nevoie să eliminați adăpostul dacă vremea este sub 25 de grade. În astfel de cazuri, este de preferat să alegeți soiuri autopolenizate, ceea ce va da un ovar chiar și sub film.

Este important să urmăriți că există suficient aer proaspăt și că tufișurile nu se infectează cu piciorul negru - cea mai periculoasă boală pentru această cultură.

Planta, mai ales în primele luni, este fragilă, astfel încât sprijinul este de dorit. Pentru a obține un număr mai mare de lăstari, vârful bucșei este tăiat la o înălțime de douăzeci și cinci de centimetri. Recoltarea se face la 80 - 90 de zile de la germinare.

Cultivarea în aer liber

Cu ce ​​se adaugă ardeiul bulgar în câmp deschis? Cu multe culturi cu proprietăți fitoncidale și cu un miros specific:

legume alături

 • ceapă;
 • galbenelele;
 • vetrice;
 • coriandru;
 • Catnip;
 • spanac;
 • Nasturtium.

Un astfel de cartier poate fi folosit în așa-numitele paturi mixte: când mai multe plante sunt plantate pe un teren mic (pat) și sunt cultivate în comun. În acest caz, ardeiul gras este plantat la o distanță de puțin mai mult de 40 de centimetri între tufișuri, iar alte plante sunt plantate în același pat cu el, în culoar.

Combinația de piper și plantele descrise ajută la protejarea unei culturi capricioase de dăunători, deoarece substanțele secretate de gălbenele sau coriandru sperie insectele, iar fitoncidele împiedică dezvoltarea bacteriilor periculoase în sol.

În acest sens, este util să folosiți ierburi:

 • maghiran;
 • busuioc;
 • mărar;
 • cimbru;
 • leuștean.

Acestea prezintă un efect similar fără a interfera cu creșterea și fructarea ardeiului. În același timp, o plantă precum okra va proteja tufele fragile de vânt și va servi ca suport. Este mai bine să-l plantezi de-a lungul marginii grădinii.

ardei vecini

Conform principiului asemănării îngrijirii, vecinii buni pentru ardei sunt răsadurile de morcovi, vinete și dovlecei. Pentru morcovi, aceasta este considerată una dintre cele mai bune opțiuni din grădină. Ei lucrează bine între ei, reducând forța de muncă a grădinarului și ușor munca. Semănăturile de morcovi resping numeroși dăunători.

Cu ce ​​plante ornamentale îl poți planta pentru o recoltă bună? Este suficient să semeni urzici și mușețel în grădină. Vor grăbi procesul de maturare și vor permite ca ardeiul să se dezvolte mai bine. Păpădia are un efect similar, cu toate acestea, combinând aceste plante, este important să se efectueze buruiana la timp, în caz contrar, grădina se va supraîncărca cu buruieni, iar proprietarul va rămâne fără recoltă. Din buruieni, este suficient să crești mai multe exemplare de-a lungul marginilor grădinii.

Dulceața poate fi plantată lângă roșii și varză - un astfel de cartier, deși nu este deosebit de profitabil, este destul de acceptabil și nu dăunează niciunei plante. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă ca bolile tomatelor să nu se răspândească în tufișul bulgar, deoarece ambele culturi aparțin umbrei de noapte.

Varza poate fi complicată, deoarece consumă multă umiditate, iar unele soiuri formează un cap larg înconjurat de frunze mari de varză. Drept urmare, varza ocupă mult spațiu, ceea ce este neprofitabil dacă cultivarea este comună. Deși tufe compacte de ardei dulce se pot potrivi confortabil în spațiul dintre plantele de varză.

Atunci când decideți ce să mai plantați alături de ardei, este ușor de decontat pentru culturile verzi care pot fi combinate cu multe plante. Este vorba despre cireașă elvețiană, spanac, salată. Pot fi plantate lângă ardei pentru a economisi spațiu. Nu vor ocupa mult spațiu în grădină, nu vor necesita o udare bună și vor umbri solul, împiedicându-l să crape în perioadele uscate.

Vecini nefericiți

Pentru a afla cu cine se împrietenește planta, este important să-i identificăm „pe cei răi”, compatibilitatea cu care este negativ, ceea ce nu numai că va reduce randamentul, dar poate duce și la moartea plantelor. Toată munca grădinarului va fi în zadar.

Printre plantele cu care ardeii nu pot fi plantați alături este fenicul. Este foarte agresiv, iar substanțele aromatice pe care le produce pot distruge plantările multor culturi, inclusiv ale ardeiului dulce.

Răsadurile de sfeclă vor fi primele care vor lua un „loc în soare”, eliminând nu numai cea mai mare parte a luminii, ci și substanțele nutritive - un astfel de cartier este dezavantajos pentru ambele plante, dar ardeiul va pierde mai întâi.

ardei de cartier

Printre soiurile de varză, există specii incompatibile cu piperul - varza de kohlrabi și Bruxelles, care concurează pentru nutrienți.

Este inacceptabil să plantezi ardei dulci lângă cei fierbinți. Acest lucru va duce la supra-polenizarea plantelor, ca urmare, soiurile dulci vor deveni amare, fructele vor scădea, iar semințele obținute în viitor vor da deja o varietate nouă cu fructe amare ascuțite - ceva între ardeii dulci și cei fierbinți. Este mai bine dacă aceste soiuri sunt situate la o distanță considerabilă unele de altele, ceea ce nu permite polenului să se suprapună.

Nu este recomandat să-l plantezi lângă plantațiile de cartofi. Aceste plante suferă de boli similare, astfel încât compatibilitatea lor poate duce la răspândirea rapidă a bolilor. În plus, tufișurile formate din cartofi ocupă mult spațiu, limitând spațiul pentru ardei.

Fasolea și mazărea sunt vecini nefavorabili pentru ardeii. Deși aceste culturi îmbogățesc solul cu azot și îl slăbesc, plantate cu ardei în apropiere, acestea îl suprimă. În plus, mazărea caută un sprijin pe care să-l poată înfrânge, iar răsadurile care stau alături sunt potrivite pentru acest lucru. Drept urmare, ardeiul ar putea pur și simplu să se spargă sau să fie „sufocat” de leguminoasă.

Să aruncăm o privire în seră

Cultivarea într-o seră necesită o abordare separată. Întrucât există astfel de spațiu în astfel de încăperi, iar răspândirea infecțiilor este mai rapidă, selecția plantelor trebuie făcută mai atent.

ardei în seră

Atunci când decid cu ce să planteze o cultură, grădinarii continuă din două puncte: profitați la maximum de spațiu și împiedicați dezvoltarea bolilor.

Să vedem ce merită plantat lângă ardeiul bulgar. Plantarea ardeilor lângă ceapă este permisă și într-o seră; puteți găsi un loc în cartier pentru răsaduri de dovlecei, morcovi, varză albă sau conopidă. Acest din urmă tip este de preferat, deoarece ocupă mai puțin spațiu.

Orice plante vor îmbunătăți doar randamentul ardeiului - sunt compatibile cu multe culturi și sunt recomandate în general pentru plantarea în interior. O condiție importantă aici este capacitatea de a speria multe insecte și alți dăunători, în special afide, fluturi albi și mucegai pudră.

Întrebarea dacă este posibil să plantezi culturi similare lângă ea, cum ar fi vinetele și roșiile, este controversată. Întrucât plantele suferă de aceleași boli, se pot transfera cu ușurință una pe cealaltă, ceea ce într-un spațiu restrâns, în special cu o ventilație slabă, amenință o pierdere completă a randamentului. Este necesar să folosiți o astfel de combinație cu mare grijă și să nu uitați de prelucrarea regulată a plantelor și a solului. Puteți încerca soiuri mai rezistente la dăunători pentru creștere.

Plantate cot la cot cu nasturtiu și mușețel vor avea un efect benefic asupra culturii principale, crescând randamentul acesteia.

Plantarea ardeilor într-o seră lângă castraveți nu este recomandată, deoarece au cerințe diferite pentru condițiile de creștere. Castraveții au nevoie de un nivel ridicat de umiditate, în timp ce cultura bulgară preferă aerul uscat și cald, iar atunci când sunt combinate, se pot dezvolta infecții.

Feniculul și mărarul nu sunt plante de seră și nu ar trebui să fie plantate lângă ardei. Acțiunea feniculului a fost deja descrisă, iar mărarul se răspândește atât de activ, încât poate interfera cu alte plante, în plus, tulpinile sale floare înalte și umbrele mari împiedică piperul să primească suficientă lumină. Mărarul poate deveni și o sursă de muște cu morcovi, care se așează în rădăcinile sale și sunt periculoase, în primul rând, pentru morcovi, iar umbrele sale devin un refugiu pentru afide - periculoase pentru ardei.

Sfecla de plante și unele soiuri de varză este, de asemenea, periculos lângă piper - acest lucru reduce semnificativ randamentul recoltelor.

Mazărele plantate lângă ardei, precum fasolea și alte leguminoase, sunt de asemenea foarte periculoase, de aceea nu este recomandat să plantezi leguminoase în sere.

Astfel, pentru a decide ce poate fi plantat lângă ardei, trebuie să se bazeze pe compatibilitatea culturilor și influența lor unul asupra celuilalt. Uneori, lista cu care poți planta ardei ar putea părea ciudată, dar mai des sunt date verificate. Puteți obține informații din propria experiență și puteți face propria listă de plante combinate.

opinii
 1. Natalia
  6.06.2018 07:09

  În câmp deschis lângă ardei, plantează de obicei ceapă - cresc mai mulți bulbi între tufișuri. Noi, de regulă, le scoatem vara - pentru mâncare. De când îl folosesc pentru ardei BioGrow pentru un randament mai bun, atunci și ceapa o obține - becurile cresc mai mari decât pe grădina cepei.

  A raspunde
 2. Elena
  6.06.2019 07:36

  Este piper prietenos cu pătrunjelul?

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac