Măsuri eficiente pentru combaterea sticlei de coacăz decât pentru procesare

Dacă în primăvară ați început să observați că pe tufișurile sănătoase coacăzele se usucă brusc și se usucă ramuri, iar pe tăieturile de lăstari morți puteți vedea un miez negru, atunci aveți de-a face cu un pahar. Dăunătorul trebuie tratat cu întreaga responsabilitate, deoarece este capabil să distrugă recolta de culturi de fructe de pădure. Vei învăța cum să scapi de sticlăria de coacăze de mai jos.

Aspectul și etapele de viață ale dăunătorului

În exterior, carcasa de sticlă arată ca o viespe mică, cu aripi înguste, care ies în evidență cu dungi portocalii de-a lungul marginilor. Corpul dăunătorului este alungit, până la un centimetru lungime. Femela are trei dungi ușoare, masculul are patru. Insectele se hrănesc cu seva sau polenul din culturi.

La sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, paharul depune aproximativ 50 de ouă, a căror lungime atinge 70 de milimetri; sunt ușor de recunoscut prin forma lor alungită. Pentru a face un ambreiaj, insecta se urcă în scoarța lăstarului, întotdeauna în imediata apropiere a mugurii tineri.

Cel mai mare rău este cauzat de larvele dăunătorului și anume omizi de culoare albă sau bej, care ating 2,5 cm în lungime, deoarece la 10 zile de la ieșirea ouălor, acestea distrug lăstarii din interior. Paraziții, care pătrund în grosimea tulpinii, se hrănesc cu ea și se dezvoltă. Astfel, mai devreme sau mai târziu, ajung la miezul plantei.

Odată cu începutul primăverii, omida iese în lume, pupă și dă viață unei noi generații. Un nou fluture apare deja în iunie, când temperatura medie a aerului depășește +15 grade.

Insecta rămâne activă 40-42 de zile, iar ciclul de viață este de doi ani.

carcasă de sticlă pe coacăze

Semne de infecție a unui tufiș de fructe

Ramurile care au atins paharul în primul an sunt aproape imposibil de diferențiat de o plantă sănătoasă, dar se poate observa că frunzele și fructele de pădure încep să se micșoreze. Din acest motiv dăunătorul este greu de detectat în primele etape ale apariției sale.

Ramurile deteriorate încep să se ofileze și să se usuce activ la sfârșitul înfloririi sau în momentul în care încep să se formeze boabe (în timpul hrănirii active a omizilor mai vechi). Este ușor să observați aceste pagube numai în perioada în care frunzele încep să înflorească primăvara următoare (mai ales în contrast cu plantele sănătoase).

Dacă începeți să recoltați ramuri uscate, pe tăieturi sunt marcate găuri întunecate cu pereți negri.Tăind o ramură pe lungime, puteți vedea pasajul, care este umplut cu excremente de omidă, sau chiar omida.

dăunătorii mănâncă

Care este pericolul unei cutii de sticlă pentru coacăze

Perlele de sticlă, un parazit în linia de mijloc, pot deteriora până la 50% din ramurile plantelor de coacăze negre și până la 30% (uneori până la 47%) de alb și roșu. Gradul de deteriorare depinde de condițiile climatice din regiune.

Cum să scapi de un fluture?

Dificultatea combaterii dăunătorului se datorează faptului că sticla parazită pe cultură, astfel încât ciclul său de viață să iasă din vedere, adică în interiorul ramurilor de coacăz. Prin urmare, de regulă, lupta împotriva sticlăriei de coacăz include o serie de activități, în special:

 1. Utilizarea de produse biologice, pesticide.
 2. Metode tradiționale.
 3. Folosind tehnicile agriculturii ecologice.
 4. Măsuri preventive.

În plus, ne propunem să analizăm mai detaliat fiecare tip de eveniment.

exterminator fluture

Protecția biologică

Pentru a proteja coacăzele împotriva unui dăunător precum sticla, se recomandă utilizarea preparatelor biologice, care sunt suspensii apoase ale nematodelor. Acestea includ instrumente precum Nemabakt și Antonem-F, care sunt folosite pentru prelucrarea butașilor de coacăze chiar înainte de plantarea în pământ. Pentru a face acest lucru, butașii trebuie să fie așezați în nisip umed cu preparatul timp de trei zile, iar temperatura ambiantă trebuie să fie de +25 grade, iar umiditatea nisipului trebuie să fie de 20%.

Antonem-F este folosit și pentru irigarea tufișurilor de coacăze în momentul în care mugurii încep să înflorească. Consumul mediu de lichid este de 200 mililitri per bucșă de plantă.

frunze rulate

Medicamente specializate

Din păcate, utilizarea preparatelor biologice exclusiv împotriva dăunătorilor nu este o măsură suficientă, de aceea utilizarea pesticidelor rămâne practic inevitabilă. Printre astfel de fonduri, medicamente precum Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon și Trichlormetaphos s-au dovedit din partea cea mai bună.

Moduri populare, dovedite de luptă

Pentru a scăpa de pahar, ei apelează și la metode populare. De exemplu, culturi precum ceapa, calendula, usturoiul, gălbenele și altele sunt plantate între rândurile de coacăze ca un element de descurajare împotriva dăunătorului. De asemenea, este indicat să plantezi o mure de vârst sau nasturtiu. Cu toate acestea, există și astfel de culturi care, dimpotrivă, sunt capabile să atragă sticlărie, de exemplu, vișin de păsări.

Într-un moment în care fluturii încep să se miște activ, un recipient cu nisip este plasat între tufișurile plantelor, care este înmuiat în kerosen. De asemenea, o metodă bună este procesarea coacăzelor cu orice infuzie care are o aromă ascuțită. Poate fi ace, pelin, coaja de ceapă, tansy și altele.

insecticid

Aceste mirosuri au capacitatea de a dezorienta dăunătorii într-o anumită măsură.

Termeni și reguli de prelucrare

Este necesar să pulverizați tufele cu aspectul primelor frunze. Acesta este considerat un timp potrivit, deoarece în această perioadă încep să apară omizi, care rămân pe suprafața tulpinilor. În această perioadă devine posibilă distrugerea carcasei de sticlă cât mai eficient.

Tufele de coacăz sunt supuse pulverizării minuțioase cu unul sau alt preparat. Deci, pentru fiecare plantă se cheltuiesc 1-1,5 litri de soluție.

miroase a gălbenele

Frecvența procedurilor

Primăvara, înainte ca mugurii să înceapă să înflorească, ramurile negre, uscate și înghețate sunt supuse tăierii, care se efectuează la rădăcină, astfel încât să nu existe cânepă. De asemenea, acele lăstari care sunt sub tufișul de pe sol sunt îndepărtate. Este important să nu dăunăm părților sănătoase ale tufișului.

Mai aproape de iarnă, efectuează tăierea sanitară a coacăzelor.Arbustul este subțiat, astfel lipsind lăstari subdezvoltați sau uscați. Toate feliile trebuie tratate cu lac de grădină sau cu pastă specială.

pulverizarea lichidelor

În ceea ce privește tratamentul preventiv cu insecticide, acesta se realizează după debutul căldurii. Cei mai mulți grădinari cu experiență preferă Entonem-F. Prelucrarea are loc înainte de apariția frunzelor și până la începerea formării ovarului. Dacă este necesar, procedura se repetă două săptămâni mai târziu. De îndată ce zăpada se topește, pământul este dezlănțuit, presărat cu muștar uscat, cenușă sau pelin.

Tratamentul chimic se repetă înainte de perioada de iarnă. De asemenea, pentru imunitate, hrănirea de primăvară și toamnă se realizează cu substanțe minerale sau organice.

distrugerea viermilor

Soiuri rezistente

Până acum, din păcate, crescătorii nu au dezvoltat soiuri care ar avea o rezistență absolută la un astfel de dăunător precum sticla. Cu toate acestea, există specii cu un anumit nivel de rezistență.

Coacăz negru

Soiuri de coacăze negre care pot rezista la dăunător:

 1. Viguros.
 2. Rezident de vară.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Perun.

coacăz rezident de vară

coacăz roșu

Soiuri de coacăze roșii care tind să reziste la dăunător:

 1. Dulce timpuriu.
 2. Natalie.
 3. Jonker Tets.

dulce devreme

Acțiuni preventive

Atunci când achiziționați răsaduri de coacăze, trebuie să le examinați cu atenție pentru afecțiuni sau daune evidente. În special, se acordă o atenție specială miezului lăstarilor.

Următoarea măsură preventivă este plantarea alături de coacăzul de piure, care va speria paharul din plantă. Apropo, piureul este capabil să sperie o mulțime de alți dăunători.

Ca parte a prevenției, nu va strica plantele de legume (usturoi sau ceapă), precum și anumite flori (calendula, gălbenele). Toate aceste plante sunt plantate direct între tufișurile de coacăz. Mirosul culturilor nu va permite dăunătorului să găsească tufișuri de fructe și fructe de pădure, respectiv, nu va putea să crească urmași în ele care reprezintă o amenințare pentru viitoarea recoltă.

opinii
 1. Alexandru Petrovici
  4.04.2020 05:36

  A fost scris oarecum prost, cu backtracking pe subiect, cu erori. De exemplu, la începutul articolului este indicat că mărgele de sticlă depune 50 de ouă, cu dimensiunea de 70 mm. Nu există termeni clari pentru prelucrarea cu agenți chimici - când și ce se poate prelucra înainte de înflorire, în timpul înfloririi în timpul maturarii, după recoltare.

  A raspunde
  • admin
   4.04.2020 14:02

   O zi buna!
   Dintre diversitatea substanțelor chimice existente pentru combaterea sticlei (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks și altele), Karbofos este universal. Prelucrarea se efectuează înainte de maturarea boabelor, în 3 etape. Începutul primului este primăvara, când apar frunzele. Diferența dintre etape este de 2 săptămâni. Aceeași substanță chimică poate fi pulverizată cu coacăze după cules fructe de pădure.

   A raspunde
 2. Marina
  6.06.2020 10:29

  Suntem foarte răi cu coacăzul negru. Înflorește, dar atunci nu există fructe de pădure, au crezut că se lovește gerul și atunci când au tăiat, au văzut un miez negru, l-au tăiat la rădăcină, l-au procesat, au cumpărat puieți noi. A schimbat locul. Iată ce să faci în astfel de cazuri?

  A raspunde
  • admin
   6.06.2020 11:52

   O zi buna! Dacă sunteți sigur 100% că tufișurile nu sunt înghețate, ci sunt afectate de dăunători, utilizați metodele de control adecvate. Acestea sunt produse biologice, chimie, tehnologie agricolă, metode populare și prevenire. Înainte de plantarea butașilor, utilizați „Nemabact”, „Antonem-F”.Tratează plantele mature cu Kinmiks, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos. Este bine să plantezi alături de piure, usturoi.

   A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac