Momentul cât de mulți cartofi cresc și coacă de la plantare la recoltare?

Cartofii sunt una dintre cele mai obișnuite legume, fără de care este dificil să ne imaginăm o căsuță de vară. Timpul de maturare al cartofilor depinde de mulți factori. În primul rând, aceasta este varietatea tuberculilor în sine, precum și condițiile climatice. Dacă primul factor poate fi influențat, atunci al doilea trebuie să fie pur și simplu pus la punct. Dacă este o vară rece, atunci recolta poate fi slabă.

Dupa cate zile sa sapi cartofii?

Atunci când plantați cartofi, este important să aveți în vedere regiunea de reședință. În diferite zone, timpul de la plantare până la recoltarea aceluiași soi poate varia din cauza diferențelor climatice.

săpați cartofii

Sezonul de creștere până la soiuri de cartofi:

 • Un cartof timpuriu care se coace aproximativ 50–61 de zile după plantarea tuberculilor în sol.
 • Varietatea de maturare timpurie se maturizează la 66–85 zile după plantare în pământ.
 • Soiul de la mijlocul sezonului se va matura la 86-95 zile de la plantare.
 • Mediu târziu - de la 96 la 115 zile, după plantarea tuberculilor în sol.
 • Datele de maturare pentru cartofii târzii încep de la 115 zile.

Sezonul de creștere poate varia în sus sau în jos. Din nou, acest lucru depinde de condițiile meteorologice din sezon. Este imposibil să influențezi acest lucru.

cartofi timpurii

Ce determină rata de maturare a tuberculilor?

Dar, chiar după ce am ales un soi în funcție de perioada de maturare a tuberculilor, după plantare, nu putem fi siguri că recoltarea poate fi obținută cu exactitate până la o dată specifică. Un număr mare de factori afectează sezonul de creștere.

Factorii care afectează rata de creștere:

rata de maturare

 • În ce regiune se cultivă legumele.
 • Cartofii plantați vor crește mai devreme dacă tuberculii sunt plantați la începutul lunii mai.
 • Vreme.
 • Aplicarea unei cantități mari de îngrășăminte minerale și organice.
 • Sezonul de creștere al cartofilor este redus dacă sunt plantați în sol sărac pe nutrienți. Pe solul fertil, creșterea nu se accelerează, iar recoltarea se poate face până la sfârșitul toamnei.
 • Lipsa de umiditate afectează și viteza de creștere a tuberculilor. Dacă vara este uscată și a fost ploaie mică, atunci perioada de recoltare a cartofilor este redusă.

Dacă sezonul de creștere este scurtat din ultimele două motive, atunci cartofii nu vor fi atât de gustoși și vor fi, de asemenea, slab depozitați. De aceea, dacă este posibil, este recomandat să udăm regulat cartofii (dacă nu este ploaie vara) și, înainte de a planta cartofi pe teren deschis, aplicați îngrășăminte minerale și organice pe sol. Când tuberculii se coacă la timp, se dovedesc delicioși și se pot păstra mai mult de o lună.

cultivarea legumelor

Cum să accelerăm maturarea cartofilor?

Puteți încerca maturarea cartofilor după perioada de înflorire pentru a putea cartofi noi nu trebuia să sape la sfârșitul toamnei.Acest lucru îi va ajuta pe acei locuitori de vară care au întârziat materialul de plantare a plantării. Puteți încerca, de asemenea, să creșteți creșterea cartofilor dacă este o vară rece și ploioasă.

Ce să faci dacă tufișurile au crescut puternic și nu pot fi amânate cu recoltarea?

perioada de înflorire

 • Cea mai ușoară cale este să tăiați vârfurile verzi, când materialul de plantare a început recent să încolțească și tufișurile încă nu au început să înflorească.
 • Pentru ca cartofii să se coacă mai devreme, puteți pulveriza tufișurile cu o soluție de sulfat de cupru 14 zile înainte de recoltare. Produsul scoate umezeala din frunze și tuberculii se maturizează mai repede. Blaturile încep să fie acoperite cu pete maronii în aceeași lună, se ondulează și se usucă.
 • Dacă aveți o vară lungă și rece, puteți accelera maturarea cartofilor cu ajutorul cloratului de magneziu. Pentru 1 litru de apă, trebuie să luați 25 de grame, să diluați cloratul în apă și să-l pulverizați pe tufe. Etapele de maturare ale cartofilor vor fi apoi reduse și după un timp pot fi dezgropate. Dacă vremea este uscată, cartofii se coacă după pulverizare timp de 6 zile.
 • Pentru ca cartofii să se coacă mai devreme decât ar trebui, pot fi tratați cu superfosfat. Pulverizați cartofii după înflorire. Pentru 1 litru de apă caldă, 25 g de superfosfat. Este mai bine să alegeți ora pentru procedura seara.
 • Tuberculii se coacă mai repede dacă sunt germinați înainte de plantare în sol. Acest lucru nu este dificil de făcut și este nevoie de puțin timp pentru germinare. Cartofii sunt germinați într-o zonă bine ventilată. Puteți pune paie sau fân pe podea. În timpul zilei, temperatura nu trebuie să depășească +15. Noaptea, pentru o germinare completă, trebuie coborât la +7. Sprot cartofi ar trebui să fie în 2-4 săptămâni. După ce primele rădăcini au început să crească pe tuberculi, acestea sunt udate cu o soluție de clorură de sodiu, nitrat de amoniu și superfosfat (15:15:55 la 10 litri de apă). După două zile, tuberculii trebuie udate. Acest lucru va promova rata de creștere atunci când cartofii sunt plantați în sol.
 • Pătura este un alt mod de a crește mai repede. Cartofii trebuie să fie așezați într-un singur strat (nu este necesar să-i așezați astfel încât soarele să lovească tuberculii). După o săptămână și jumătate, ochii ar trebui să apară pe ea. Apoi puteți începe aterizarea. Cartofii uscați sunt plantați în mod obișnuit.

soluție de vitriol

După aceste proceduri, etapele de creștere a cartofilor vor fi reduse și apoi puteți săpa în siguranță cartofii tineri, fără teama de a-l deteriora în pământ. Această problemă este deosebit de relevantă pentru acei rezidenți de vară a căror parcelă este situată într-o zonă joasă, unde se acumulează apă sau când pământul conține o mulțime de turbă și cartofi cresc lent.

Când să săpați cartofii?

Așa cum am menționat anterior, cartofii se coacă în moduri diferite. Prin ce semne puteți determina că este timpul să săpați recolta?

Principalele semne de maturare a cartofilor:

când să sap

 • Principalul semn prin care puteți determina că cartofii sunt coapte sunt blaturile uscate. La soiurile de maturizare timpurie, aceasta poate începe la sfârșitul lunii iulie. După ce toate vârfurile cartofilor crescuți s-au uscat, puteți începe recoltarea.
 • Al doilea punct important la care trebuie să acorde atenție este vremea. Este mai bine să săpați cartofii pe vreme uscată și însorită. De regulă, cartofii se coacă până la sfârșitul lunii august. Prin urmare, este mai bine să nu întârziați până toamna și să o faceți înainte de ploi. Dacă umbra organelor vegetative ale plantelor (frunze, tulpini) este verde, atunci ar trebui să vă gândiți la maturarea accelerată artificial.
 • De asemenea, maturarea depinde de semănat. Dacă cartofii au fost plantați la sfârșitul lunii mai, atunci nu vor trebui să fie dezgropate până în septembrie. Acest lucru poate fi determinat de fazele de dezvoltare ale tufelor. Dacă vârfurile sunt încă verzi în august, ar trebui să dureze câteva săptămâni înainte de a se usca.

Săpa recolta de cartofi este posibil la o temperatură nu mai mică de +17 grade.Apoi, în timpul depozitării, cartofii nu se vor negri și se vor strica. Ora cea mai nefavorabilă este orele dimineții, când a venit deja gerul. Dacă săpați cartofii la un moment dat, atunci se vor usca rapid și nu pot fi mâncați.

blaturi uscate

După recoltare, trebuie să colectați toate blaturile și buruienile. Dacă nu se va face acest lucru, atunci pe următorul obiectiv, site-ul poate fi supraîncărcat cu buruieni și apoi va dura mult timp pentru a-l scoate din grădină.

În timp ce săpați cartofi, puteți selecta imediat cei mai buni și mai mari tuberculi pentru plantare ulterioară. Trebuie să fie lăsate la soare câteva zile pentru ca solanina să înceapă să se acumuleze în cartofi. Șorcul trebuie să ia o nuanță verzuie. Astfel de tuberculi vor fi depozitați mai mult timp și nu vor fi stricați de rozătoare. Iar anul viitor poți crește o recoltă bună de la ei.

 aterizare ulterioară

Dacă spațiul permite, atunci înainte de a pune cartofii în subsol, trebuie să fie păstrați la soare un timp. În acest fel, puteți ucide toți agenții patogeni, precum și creșterea păstrării calității.

Cartofii uscați trebuie împrăștiați în pungi, după ce aruncați tuberculii stricați și râși. Este indicat să păstrați cartofii în lumina directă a soarelui, astfel încât să nu germineze. Camera trebuie să fie bine ventilată, umiditatea din pivniță trebuie să fie ridicată. Respectând toate regulile de plantare și păstrare, puteți mânca cartofi tot anul.

 scoate cartofii

opinii
 1. Olya
  6.06.2018 02:00

  Există un număr foarte mare de soiuri, timpul de maturare este complet diferit. Ce fel de îngrășământ utilizați contează de asemenea. Vă recomand să vă asigurați că alimentați recolta cu ajutorul „BioGrow».

  A raspunde
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  Și nu îmi hrănesc grădina cu nimic chimic și totul crește grozav.

  A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac