Descrierea curcilor de rasa de bronz și cultivarea lor acasă

Curcanii de bronz sunt broileri. Caracteristica lor este un penaj strălucitor întunecat, cu un luciu metalic. Curcanii de bronz sunt apreciați de fermieri pentru producția lor mare de carne și ouă. Cu o dietă echilibrată, creșterea medie în greutate pe lună este de 1,5-2 kilograme. Există două soiuri care diferă prin caracteristicile cultivării lor.

Originea rasei

Curcanii de bronz au fost crescuți pentru prima dată în secolul XX în Statele Unite, motiv pentru care sunt numiți cu sân larg american. Selecția a folosit curcani africani și norfolki. Crescătorii s-au confruntat cu misiunea de a dezvolta o rasă productivă pentru reproducere industrială. Au reușit: curcanii americani de bronz cresc bine în greutate, rasa se caracterizează printr-o producție mare de ouă. Dar numai carcasa interioară este potrivită pentru păsări.


Crescătorii autohtoni au continuat activitatea colegilor lor americani și au îmbunătățit rasa. În Caucazul de Nord au apărut curcani de bronz, adaptați pentru cultivarea pe pășuni. La selecția de selecție au participat cei mai mari și mai timpurii hibrizi din rasa de bronz locală și americană.

Opinia expertului
Zarechny Maxim Valerievich
Agronom cu 12 ani de experiență. Cel mai bun expert în cabană.
Printre realizările creșterii rusești se numără curcanii nordici caucazieni cu penaj bronz. Rasa a fost înregistrată în 1956 și distribuită în Asia Centrală și sudul Rusiei.

Descrierea curcilor de bronz

Curcanii americani cu sân larg se disting prin penajul lor:

 • pe gât - o nuanță strălucitoare de bronz;
 • pe spate - o culoare similară, cu o dungă transversală neagră la sfârșitul fiecărei pene;
 • pe piept - bronz închis;
 • pe laturi - negru cu un luciu de bronz;
 • pe umeri - cu o nuanță verzuie;
 • aripi - maro închis, cu dungi albe, gri;
 • unitate de coadă - negru, cu dungi ușoare și margine.

Corpul mare și greoi din curcuri cu piept larg din bronz este susținut de picioare puternice. Vârsta păsărilor este determinată de culoarea labelor: negru - la animalele tinere, corpul ușor, roz - la păsările mature, vechi. Partea nefericită a capului este acoperită cu creșteri de corali albi. O creștere nazală lungă atârnă din cioc.

Penajul de curcani din nordul Caucaziei are nuanțe de bronz-verde mai strălucitoare. Penele de pe corp sunt lucioase, iar coada este mată.

Diferențele externe dintre curcani interni includ, de asemenea:

 • corp alungit, care se extinde spre stern;
 • piept mai puțin masiv;
 • creșterea coralilor roșii pe cap.

Frecvente în aparența raselor americane și nord-caucaziene sunt un corp masiv larg și un cap mic, aripi lungi și o coadă în formă de evantai. O caracteristică interesantă a soiului domestic este că creșterile roșii devin albastre atunci când păsările sunt alarmate.

caracteristici generale

Curcanii de bronz sunt o rasă de carne extrem de productivă.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Rata creșterii în greutate pentru soiuri este afișată în următorul tabel de greutate:

VârstăGreutate în kilograme
americanCaucazianul de Nord
3 luni4,44
4 luni6,65
9 luni11-208-18

Păsările hrănite într-o fermă de păsări cresc în greutate până la treizeci de kilograme. Curcanii din gospodăriile private ajung foarte rar la greutatea lor maximă. Masculii adulți depășesc femelele cu 10 kilograme. Curcanii de bronz depun 55-70 de ouă pe sezon. Rata de supraviețuire a curcanilor este de 70 la sută. Fertilitatea ouălor este de 90 la sută. Femelele încep să se grăbească de la nouă luni.

Principalele aspecte pozitive și negative

Beneficiile raselor de bronz de curci:

 • productivitate mare a cărnii;
 • producție bună de ouă;
 • imunitate puternică;
 • maturitate timpurie;
 • rata mare de supraviețuire a puilor;
 • conținut nepretențios.

Dezavantaje:

 • sensibilitate la tiraj și umezeală;
 • păsările câștigă multă greutate dacă sunt hrănite corespunzător;
 • o dietă dezechilibrată duce la deformări ale picioarelor la pui.

Este necesar să se facă distincția între curcanii americani și cei din nordul Caucaziei, deoarece primii nu pot fi păstrați la pășunatul liber. Păsările din soiul domestic câștigă mai puțin. După sacrificare, un curcan cu sânul larg din bronz pare nepresentabil din cauza penajului său negru.

Reguli pentru păstrarea și îngrijirea păsărilor

Curcanii de bronz din soiuri străine și interne necesită aproximativ aceleași condiții de detenție. Diferențele se referă la amenajarea casei de păsări de curte. Curcanii cu pieptul larg american sunt păstrați fără mers, așa că trebuie să fie prevăzut un sistem de ventilație în cameră.

Constructia unei cladiri

Condiții optime ale casei:

 • temperatura +17 grade și peste;
 • umiditate scăzută;
 • iluminat natural și artificial.

Cultivarea cu succes a casei depinde de calculul corect al mărimii camerei. La îngrășare, patru pui de trei luni sau doi adulți sunt așezați pe un metru pătrat. Cum se înființează o casă de pasăre:

 • pereți care vor fi construiți din cărămidă și izolați din interior de PAL;
 • închideți cu atenție fisurile;
 • așezați podeaua auto-nivelare;
 • instalați hote și încălzire;
 • echipează cuiburi pentru găini.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Podeaua casei este acoperită cu un strat gros de turbă, paie, fân sau rumeguș. Litiera este desfăcută în fiecare zi și schimbată la fiecare 10 zile. În ciuda greutății mari, este necesar să se stabilească bibanuri pentru curcani. Pentru a îndepărta în mod convenabil excremente, paletele sunt plasate sub biban. Durata orelor de zi pentru o productivitate ridicată a curcanilor este de 14 ore. Prin urmare, este necesar să instalați lămpi pentru iluminarea suplimentară a casei în timpul iernii.

Instalarea alimentatoarelor și a băutorilor

Alimentatoarele de buncăr din oțel inoxidabil sunt utilizate pentru a alimenta curcani de bronz. Sunt agățate în centrul camerei, astfel încât toate păsările să poată veni. Mâncăruri separate sunt luate pentru mâncare uscată și umedă. Resturile sunt eliminate și alimentatoarele sunt spălate. Băuturii de vid sunt instalate pentru curcani, iar băutorii pentru pahare pentru păsările adulte. Băuturile de mamelon sunt considerate cele mai igienice.

Zona de mers pe jos

Păsările interioare sunt echipate cu un padoc pentru mers. Din incintă faceți o ieșire în zona îngrădită în aer curat. Terenul este semănat cu iarbă. Curcanii au voie să meargă timp de o oră pe zi. Tot pentru păsări au pus recipiente cu cenușă pentru baie. Vara, curcanii din nordul Caucaziei pot fi cultivate pe pășunat - în timpul zilei pot fi eliberate pe gazon cu ierburi de câmp, iar seara pot fi conduse în casa de păsări de curte.

Cum să hrănești curcanii de bronz?

Fermele de pasăre practică cultivarea intensivă a hranei compuse.Amestecul gata conține cereale, legume, vitamine și stimulenți, care oferă un echilibru optim de substanțe în organism și creșterea rapidă în greutate. Atunci când cresc curcani de bronz pentru nevoile personale, crescătorii prepară independent un amestec de furaje din cereale. La dietă trebuie adăugate ierburi și legume proaspete. Ponderea principală este proteina, care se găsește în concentratele de cereale. Carnea de pasăre obține fibre și vitamine din plante și legume.

Mâncarea umedă este pregătită pentru păsările de curcan - boabele și legumele sunt frământate în carne sau bulion de pește.

Nutriția bovinelor tinere:

 • 1-2 zile - ouă fierte zdrobite, brânză de căsuță cu conținut scăzut de grăsime, ovăz mic;
 • 3-10 zile - trifoi tocat și lucernă, urzici prăjite;
 • 11-30 zile - se adaugă cereale zdrobite în loc de ouă; începe cu două grame per individ și crește până la treizeci de grame cu vârsta de o lună.

În a doua lună de viață, curcanilor li se administrează 5 grame de tort pe zi. De asemenea, puii crescuți ca pene de ceapă verde. Păsările din Turcia beau jumătate de litru de apă pe zi. Din a zecea zi după naștere, animalele tinere au voie să bea o soluție slabă de mangan de două ori pe săptămână pentru a preveni bolile intestinale. Turcia și păsările adulte sunt hrănite de trei ori pe zi și găini ouătoare de patru ori. Amestecurile umede se administrează dimineața, iar cele uscate după-amiaza și seara.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Dieta pentru curcarii maturi:

 • orz;
 • grâu;
 • porumb;
 • masa de floarea soarelui;
 • mazăre;
 • legume tocate fierte - cartofi, morcovi, sfeclă;
 • tărâțe de grâu;
 • hrăniți drojdia;
 • făină de carne și oase;
 • orz încolțit și ovăz.

Furajele verzi vor înlocui însilozările în timpul iernii. Creta și sarea sunt utilizate ca aditivi minerali. Curcanii de bronz, ca orice păsări de curte, au nevoie de particule solide pentru digestie - pietriș fin, coji de ouă strivite sau scoici.

Subtilități de reproducere

În fermele mici, păsările sunt ținute împreună, există un mascul pentru 15 femele. În fermele mari de păsări de curte, puii sunt crescuți împreună până în a șasea săptămână de viață, apoi sortați după sex. Când sunt ținuți împreună, bărbații mari încep lupte.

Curcanii de talie medie sunt aleși ca producători, deoarece un bărbat care este prea greu poate zdrobi o femelă. În fermele de păsări de curte, fertilizarea se realizează artificial. Curcanii nordici caucazieni și americani sunt crescuți în rasa. Perioada productivă a curcanilor de reproducere este de 4 ani. Curcanii de bronz se maturizează foarte devreme. Dar, cu iluminare constantă, producția de ouă are loc cu 1,5 luni mai devreme. Femelele depun ouă 5-9 luni pe an. Greutatea unui ou de curcan este de 90-100 grame.

Curcanii își incubă propriile gheare și depun ouă de rațe și pui. Instinctul de eclozare este cel mai bine dezvoltat la găinile de doi ani. Puii eclozează la 28 de zile de la formarea ambreiajului. Păsările de curcan de nou-născuți este dificil să treacă prin coajă. Prin urmare, trebuie să rupeți cu atenție piesele de pe site-ul cipului. Puii ecloși sunt adăugați la găina de puiet. Curcanii au grijă de urmași o lună: îi încălzesc, îi învață cum să meargă și să ia mâncare.

Măcelul păsărilor

Curcanii de bronz sunt sacrificati la 4 luni, iar curcani la 5-6 luni. Îngrășarea și întreținerea ulterioară nu dau rezultate. Disponibilitatea păsărilor pentru sacrificare este determinată și de greutatea corporală. Greutatea optimă este de 12 kilograme. Dar, de obicei, sunt ghidați de vârstă, deoarece există posibilitatea ca curcanul să câștige mai multă greutate. Mai târziu, câștigul în masă se oprește. Păsările mănâncă mai multe alimente, dar nu se îngreunează.

bronz de curcan

Bolile și tratamentul acestora

Razele de bronz de curcani au o imunitate puternică. Dar dacă nu sunt respectate regulile de igienă din casa de pasăre, o dietă dezechilibrată și absența vaccinărilor, păsările devin vulnerabile la infecții.

Boli frecvente:

 • tuberculoza - purtată de insecte care sugă sânge, duce la moartea animalelor, face ca carnea și ouăle să nu fie adecvate pentru vânzare;
 • micoplasmoza - o infecție fungică a tractului respirator se dezvoltă la păsări, ca urmare a umidității ridicate din casă, care se hrănește cu legume și boabe stricate și este tratată cu antibiotice;
 • variola este o boală incurabilă a pielii, se transmite de la păsările bolnave la cele sănătoase, poate distruge complet animalele;
 • coccidioza - o infecție bacteriană transmisă prin apă, alimente și excremente;
 • tifos - transmis și de la păsările bolnave, este tratat cu antibiotice în stadiul inițial;
 • histomoniaza - transmisă curcanilor de la pui, gâște prin contact cu păsările sau stabilindu-se într-o casă de pasăre fără tratament antiseptic preliminar.

Cea mai frecventă boală care apare în toate tipurile de păsări de curte este infecția parazitară. Curcanii se infectează cu viermi prin apă din rezervoare, iarbă din zonele mlăștinoase.

Ca urmare a hrănirii necorespunzătoare, curcanii dezvoltă deficiență de vitamine și enterite. Lipsa de aer proaspăt și lumină în cameră provoacă o lipsă de vitamina D. De aceea, chiar și atunci când sunt păstrate în interior, păsările ar trebui să fie lăsate la plimbare scurtă.

Fără vitamina A, curcanii devin slabi și pierd pene. Pentru a reumple substanța, trebuie să adăugați morcovi în dietă. Pentru prevenirea deficiențelor de vitamine, aditivi minerali pregătiți - premixuri sunt adăugate în hrana pentru pui și păsări adulte.

Păsările nesănătoase prezintă următoarele simptome:

 • lipsa poftei de mâncare;
 • diaree cu impurități verzi sau roșii;
 • apatie;
 • scăderea producției de ouă;
 • creșterea temperaturii;
 • descărcare mucoasă din nas, ochi;
 • dificultăți de respirație.

Persoanele bolnave sunt îndepărtate și este chemat un medic veterinar. Nu este recomandat să tratați păsările pe cont propriu, deoarece acest lucru poate duce la un focar al unei boli periculoase. Infecțiile bacteriene se dezvoltă rapid și au simptome similare. Un medic veterinar poate determina cu exactitate boala. Dacă este detectată tifoidă, variolă sau tuberculoză, va fi necesară distrugerea păsărilor bolnave și păstrarea restului de animale în carantină. Pentru a preveni infecțiile, pereții casei sunt acoperiți cu var tăiat, iar vasele sunt tratate cu agenți antibacterieni o dată pe lună.

Nu există recenzii, fii primul care îl lasă
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac