Motivele pentru care usturoiul putrezeste în grădină: ce să faci și cum să faci față?

Conform anumitor semne, legumicultorul poate afla de ce usturoiul se putrezește în grădină. Acest lucru va ajuta la luarea de măsuri și la evitarea pierderilor mari de recolte. Puteți enumera principalele motive pentru apariția becurilor:

 • boli fungice;
 • putregaiul bacterian;
 • boli virale;
 • dăunători.

Tehnicile agricole simple vor ajuta la reducerea riscului de infecție:

usturoi în grădină

 1. Respectarea regulilor de rotație a culturilor. Schimbarea anuală a locului pentru culturile de pe șantier ajută la evitarea înmulțirii microorganismelor și a dăunătorilor care infectează un anumit grup de plante. Pentru usturoi, timpul de întoarcere în grădină este de cel puțin 4-5 ani. Cei mai buni predecesori sunt varza tânără, castraveții,
 2. Alegerea unui loc însorit și ridicat pe site pentru plantarea usturoiului. Pentru această cultură, în special pentru soiurile de iarnă, stagnarea de primăvară a apei după topirea zăpezii este periculoasă. Pentru a împiedica usturoiul să putrezească, puteți proteja plantele prin amenajarea unui pat înalt.
 3. Curățarea conștientă de toamnă a site-ului de toate resturile vegetale și săpăturile anuale. Majoritatea dăunătorilor și microorganismelor sunt capabile să suprascrie pe bulbii și tulpinile uitate putrede, și să se mute spre lăstarii tineri vulnerabili primăvara.
 4. Folosiți sămânță sănătoasă. Înainte de plantare, trebuie să sortați și să eliminați toți căței de usturoi cu semne de boală. Depozitați becurile de semințe într-un loc uscat și rece (+ 1–2 inC) în saci mici de in sau cutii cu găuri. Este util să reînnoiți stocurile de plantă de usturoi prin creșterea bulbilor (pentru soiurile cu cap de săgeată).
 5. Se usucă bine becurile de semințe înainte de păstrare.
 6. Tratamentul materialului de plantare cu fungicide înainte de plantare.
 7. Udarea la timp și slăbirea paturilor.
 8. Eliminarea plantelor bolnave în afara amplasamentului.
 9. Pregătirea unui amestec neutru de sol fertil în grădină și alimentarea la timp cu îngrășăminte complexe.
 10. Respectarea momentului optim de plantare și recoltare.

boli fungice

Boli fungice

Principalii vinovați ai usturoiului în grădină și în timpul depozitării sunt ciupercile. Udarea neregulată cuplată cu condiții meteorologice nefavorabile provoacă dezvoltarea microorganismelor patogene.

Pentru a reduce riscul de infecție prin materialul semințelor infectate, se efectuează tratamentul pre-însămânțare a arpagicului cu fungicide: Maxim, Fitosporin, HOM.

reguli de rotație a culturilor

Fusarium (putregaiul de jos)

Condițiile optime pentru creșterea ciupercilor imperfecte ale genului Fusarium sunt umiditatea ridicată și vremea caldă (peste 13-20 ° C). Prin urmare, cel mai adesea această boală apare în regiunile sudice.

Infecția cu Fusarium afectează multe plante cultivate și hibernează de obicei pe resturile vegetale.Motivul pentru infecția rapidă și degradarea bulbilor este deteriorarea mecanică a dăunătorilor și în timpul recoltei.

risc de infecție

Simptome:

 • După formarea a 5-7 frunze, vârfurile lor încep să se îngălbenesc și să se ofileze, captând treptat întreaga plantă.
 • Dungile brune pot fi văzute pe frunze. Uneori înfloriți roz apare uneori în sinusuri.
 • Dacă încercați să trageți usturoiul din pământ, acesta se separă ușor, deoarece rădăcinile putrezesc rapid cu fusarium.
 • În becuri și cuișoare, partea de jos se înmoaie și devine acoperită cu miceliu ușor. Când deschideți becul între cuișoare, puteți observa și urme de miceliu.

Atunci când este detectată o boală fusarium, plantele bolnave sunt îndepărtate urgent de pe șantier și, indiferent de condițiile meteorologice, udarea paturilor este redusă temporar.

putregaiul de jos

Putregai alb de usturoi

Sclerotium cepivorum Ber este un intrus frecvent în patul de usturoi și motivul pentru care bulbii putrezesc. Ce face putregaiul alb cu usturoiul:

 1. Primul semn de infecție vizibil pentru cultivator este îngălbenirea vârfurilor frunzelor, care acoperă rapid întreaga parte verde a plantei.
 2. Dacă smulgeți un pământ de usturoi bolnav, o înflorire albă a micelului ciupercii este vizibilă pe rădăcini. Acesta intră rapid în bec prin partea inferioară. Usturoiul începe să putrezească și ia un aspect apos.

se îngălbenesc și se ofilesc

Adesea, proprietarul grădinii nu acordă importanță uscării frunzelor de usturoi și află despre boală atunci când bulbii sunt deja putreziți.

Fungicidele ajută la salvarea majorității culturii prin prelucrarea și eliminarea în timp util a plantelor infectate de pe șantier (Uniform, Switch, Custod).

uscarea frunzelor

Mucegai (mucegai)

Boala fungică a celor mai bulboase, al cărei agent cauzator este Peronospora destructor Casp. Umiditatea foarte ridicată și vremea rece (7-16 ° C) sunt potrivite pentru creștere. Cariile bulbului sunt facilitate vara cu ceață frecventă, precipitații prelungite. În astfel de condiții, peronosporoza poate distruge cea mai mare parte a culturii în 2-3 săptămâni. După debutul zilelor cu soare uscate, răspândirea infecției încetinește.

Pentru a nu rata stadiul inițial al bolii, trebuie să cunoașteți principalele simptome:

mincinoasă falsă

 • Frunzele sunt acoperite cu pete ovale gălbui.
 • Pe vreme foarte umedă, plantele prezintă o floare purpurie de spori.
 • Frunzele se ondulează și cad. Treptat, infecția captează întreaga parte aeriană, coboară în bec și începe procesele de descompunere.

Mucegaiul înveliște în sol în bulbi uitați sau în semințe.

Dacă este detectată o boală, paturile trebuie tratate cu fungicide: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

material de sămânță

Putregaiul bacterian

Deteriorarea mecanică a usturoiului este principalul motiv pentru care putregaiul bacterian afectează usturoiul.

Dăunătorii de insecte care încalcă integritatea becurilor sunt, de obicei, vinovații. Dintii infectati devin acoperiti cu dungi si pete, carnea devine sticloasa, capata o nuanta perlata si un aspect „fiert”. Un astfel de usturoi are un miros neplăcut putrid și se transformă treptat în mucus.

putregaiul bacterian

Pericolul acestei infecții este faptul că, de obicei, decăderea usturoiului apare deja în timpul depozitării și este greu de recunoscut prin apariția unui bec nedeschis.

Cum să faci față putregaiului bacterian:

 • combaterea insectelor;
 • toamna, grădina este curățată conștient de reziduuri organice;
 • pansament de top cu îngrășăminte minerale cu un conținut ridicat de fosfor;
 • respectarea rotației culturilor.

îngrășăminte minerale

dăunători

Un motiv comun pentru care usturoiul în pământ este deteriorarea plantelor de către dăunătorii insectelor. Încălcarea regulilor de rotație a culturilor, a solurilor sărăcite și udarea instabilă a paturilor pot duce la răspândirea rapidă a dăunătorilor și la pierderea mare a randamentului. Pentru combaterea integrată a dăunătorilor, se folosesc insecticide de uz general (Intavir).

usturoi în pământ

Ceapa zboară

Larvele cu muște de ceapă se hrănesc cu pulpă de usturoi.Insecta hibernează în sol la o adâncime de 10-20 cm sub formă de pupa. În timpul înfloririi culturilor horticole, muștele se târâie la suprafață și după 5-10 zile depune ouă albe pe usturoi sau în apropiere pe sol. După 3–7 zile, larvele apar și se îndreaptă spre bulbi.

În timpul sezonului, 2-3 generații de muște de ceapă au timp să apară. Motivul creșterii rapide a populației de muște ceapă este vara ploioasă. Bulbii deteriorați putrezesc rapid din cauza infecțiilor fungice și bacteriene secundare. Frunzele de usturoi se îngălbenesc, se ondulează și se usucă. Larvele pot fi văzute la tăierea becului.

ceapa zboara

Următoarele măsuri vor ajuta la protejarea paturilor de usturoi:

 • Săparea profundă de toamnă a site-ului.
 • Mulching paturi de usturoi cu turbă, ca ceapa zboara nu-i plac solurile de turbă.
 • Plantarea morcovilor între rânduri.
 • Stropirea plantelor o dată pe săptămână, de la sfârșitul lunii aprilie până la mijlocul lunii iulie, cu un amestec de 10 g de praf de tutun, 100 g de cenușă și 5 g de piper măcinat.
 • Stropirea solului și a plantelor cu compoziția: 2-3 lingurițe de piper roșu măcinat și 250 g de praf de tutun se agită în 2-3 litri de apă clocotită. Insistați trei zile într-un loc cald și diluați într-o găleată de apă cu adăugarea a 50 ml de săpun lichid. Procesarea se efectuează la fiecare 7 zile începând de la sfârșitul lunii aprilie.

paturi de usturoi

Acarian rădăcină de ceapă

Acest dăunător mic cu opt picioare din specia Rhizoglyphus echinopus, în condiții adecvate (23–26 ⁰C și umiditate 60–65%), poate dăuna unei părți semnificative din recolta de usturoi și ceapă. El depune 200-300 de ouă în bulb, din care larvele acarienului rădăcină se extrag după 7-8 zile. Într-o lună, noua generație este pregătită pentru reproducere ulterioară.

Metode de distribuție:

praf de plante

 • căpușa este ușor purtată de vânt;
 • el este capabil să se deplaseze între plante în mod independent;
 • dăunătorul este capabil să suprasolicite reziduurile de usturoi și ceapă din sol sau în bulbi de semințe între cuișoare.

Căpușa râșnește în partea de jos a bulbului, din cauza căreia rămâne în urmă și începe putrezirea usturoiului din grădină. Frunzele plantelor bolnave se îngălbenesc, atunci când se deschide bulbul, produsele deșeuri brune ale căpușei sunt vizibile între dinți.

acarianul rădăcinii

Măsuri de control:

 • paturile infectate pot fi tratate cu un insecticid (Keltan sau Rogor);
 • după recoltare, este util să uscați usturoiul timp de o săptămână la o temperatură de 30-35⁰⁰;
 • Înainte de plantare, vopsiți dinții timp de 20 de minute într-o soluție de sulf coloidal 0,8%.

capabil să se miște

Nematod tulpină de ceapă

Primul loc printre usturoi de usturoi aparține nematodului tulpin, viermele din specia Ditylenchus allii Bej. În solurile argiloase grele, este capabil să distrugă cea mai mare parte a culturii. Cauza cariilor de usturoi este nu numai deteriorarea mecanică a becurilor, ci și deteriorarea secundară a ciupercilor și bacteriilor.

Resturile plantelor de usturoi, arpagic și bulbi de semințe uitate în pământ sunt potrivite pentru iernarea acestor dăunători. Larvele și adulții se hrănesc cu părțile suculente ale dinților și tulpinilor. Atât umiditatea ridicată, cât și vremea rece sunt condiții favorabile pentru distribuire.

fulgii se crăpau

semne:

 • În primul rând, viermii mănâncă fundul becurilor. Rădăcina se putrezește rapid și moare.
 • Cantarul se crăpa și se prăbușește, becul se prăbușește rapid.
 • Planta rămâne vizibil în dezvoltare, frunzele sunt acoperite mai întâi cu dungi ușoare, apoi se îngălbenesc și se usucă.
 • Planta infectată se rupe cu ușurință de pe sol și are un miros neplăcut de putred.
 • Odată cu infestarea târzie, pe frunze se pot observa urme albe de penetrare a nematodului în plantă.

rămâne în urmă în dezvoltare

Se pot adăuga precauții generale:

 • Alinarea solurilor grele prin introducerea de componente organice libere: turbă, paie, rumeguș.
 • Semănați zonele infectate cu gunoi de grajd verde, urmate de săpături.
 • Gravură de cuișoare de însămânțare într-o soluție de formalină de 0,5-1% sau infuzie de cenușă de lemn.

zone infectate

opinii
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Cred că pulverizarea usturoiului este complet nefirească și afectează grav calitatea acestuia. Când putreziți, este suficient să reduceți pur și simplu cantitatea de udare, fără tratamente chimice.

  A raspunde
 2. Lushina Natalya Valentinovna 65 de ani. Vladimir
  6.06.2019 07:31

  Urmăresc toate recomandările. Depozit semințele într-un loc uscat. Mentin solul intr-o stare dezlegata, fara reziduuri de anul trecut. Usturoiul se naște întotdeauna mare. Mulți colegi săteni au devenit clienții mei obișnuiți. Vara 2019 a început cu un val de căldură. Iar primăvara nu a făcut plăcere cu ploile abundente. Am turnat usturoiul o dată. Dezlegat în timp util și ... Oh! Atac! După ce am abordat complotul cu cartofi, mă întorc și ... jumătate din grădină s-a putrezit. Sunt terifiat. Principalul lucru este acum să salvezi sămânța. Voi urma toate sfaturile din acest articol. Totul este foarte trist. La urma urmei, câtă forță de muncă este necesară cu usturoiul de iarnă ...

  A raspunde
 3. Alexandra
  7.07.2020 21:09

  Am și putrezit peste tot. Am urmat rotirea culturilor și am urmat toate sfaturile. Semințele au fost curate și procesate la timp. Vecinii au aceeași imagine

  A raspunde
  • admin
   7.07.2020 14:21

   Evident, ai ratat încă o regulă. Poate că se referea la udarea și desfacerea paturilor sau fertilizarea cu îngrășăminte minerale. Dacă tu și vecinii dvs. utilizați aceeași sămânță, atunci acesta este motivul.
   Nu este exclusă forța majoră: condiții meteorologice nefavorabile, vară rece, umedă. De obicei putregaiul apare din cauza udării neregulate, a reproducerii ciupercilor.

   A raspunde
Părăsi recenzia dumneavoastră

Chiar acum vizionarea


castraveți

roșii

Dovleac